Test de identitate

In paleta pietonala a Dublinului nu exista notiunea de rosu pur, aprins, continuu, insangerat, periculos. Acesta se face vazut doar masinilor si autobuselor. Nu de putine ori am constatat ca sunt obligate sa opreasca inclusiv atunci cand algoritmii traficului rutier le dau prioritate.

Traffic-LightsIn primele saptamani de aflare a mea aici, din matinalele carduri somnambule intersectate cu fiarele pe roti, ramaneam cu alti 2-3 oameni cot la cot. Derutata, lasata in urma de cei multi si neinfricati, asa am ajuns sa fac distinctie intre localnici/oameni cu experienta in Dublin si cei proaspat imigrati/turisti de placere sau de nevoie.

Sprijiniti subred in canile eco de ceaiuri si cafele, dublinezii nu se lasa sfidati de semafoare. Sunt niste conventionalisme perimate, pana la urma. ‘Mom, you are giving a bad example to your kids’ am auzit intr-o zi, in spatele meu. Era un pusti de vreo 14 ani. Uite ca facea misto de maica-sa care, asemenea unei gaste cu cardul de 4 boboci in spate, isi croia ostentativ loc printre masini.

Au trecut mai bine de 6 luni de atunci. Paleta mea cromatica s-a modificat simtitor. Ma hazardez, zi de zi, printre rotile fara de verde pur in cauciuri. Si ma gandesc cu groaza ca odata incoronata cu acest privilegiu, semn vadit de integrare, mi s-a luat ceva mult mai de pret – dreptul la contemplare. Imi dau seama ca, in graba mea matinala catre birou, mi-l exercitam exclusiv la culoarea rosie a semaforului. Acele cateva secunde de pauza, de respiro, de batai incetinite ale inimii, de serenitate, chiar si in diminetile in care trebuie sa grabesti pasul.

Unde mai pui ca ma tem de ziua in care voi reveni acasa. Prima trecere de pietoni din Chisinau va fi un test de identitate. Intre viata si moarte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s